בלוג

התמודדות עם משברים בעסק- על אילו דפוסי התנהגות כדאי לעבוד?

התמודדות עם משברים בעסק

במאמר הזה אעסוק בנושא התמודדות עם משברים בעסק. אחת הסיבות הנפוצות והמשותפות לרבים בימינו היא משבר הקורונה אשר הפתיע את המשק הישראלי ואילץ מנהלים ובעלי עסקים רבים לנקוט בפעולות קיצוניות להתמודדות מהירה עם המציאות החדשה: הרחבת מתן השירות בטלפון ובדיגיטל, צמצום כוח אדם, צמצום היקף שעות עבודה, הקפאת הוצאות לא קבועות ושמירה על תזרים המזומנים הקיים, כבטוחה ליום שאחרי המשבר. תהליכי שינוי אלו, בעלי השפעה אדירה על העסק, לטוב ולרע, שאת רובה עדיין לא ניתן לחזות. חוסר הוודאות הזאת מציבה דאגות הרות גורל לגבי המשך קיומם של עסקים רבים. דרכי התמודדות עם משברים בעסק הם מגוונים, בשורות הבאות אציג כלים אימוניים ותקשורתיים לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שיאפשרו לעסק להסתגל למצב החדש ולהמשיך להתקיים גם לאור השינויים וחוסר הוודאות.

 

ניהול רגשי של מצבי שינוי

מצבים של שינוי, בין אם יזומים מתוך שאיפה לצמיחה או כאלו שנכפים עקב עלינו עקב משברים איישים, עסקיים או גלובליים כמו משבר הקורונה, מפעילים אצל האדם סט רגשות שמשפיע על מידת המעורבות שלו בתהליך השינוי. 

כפי שמתואר בגרף שלפניכם, רוב תהליכי שינוי מתחילים במידה מסוימת של התלהבות, עם אופטימיות לא מבוססת, שאכן הדברים יסתדרו על הצד הטוב ביותר. עם הזמן, כשמתברר גודל השינוי והמשאבים הנדרשים להתמודדות עם המציאות החדשה, הממד הריאלי תופס את מקומו והמצב הרגשי מתחיל לדעוך. הדעיכה מתרחשת עד לנקודת שבר בה רמת המוטיבציה והמוכנות להתמודד עם המצב הם הנמוכים ביותר. נקודת שבר זו מחייבת קבלת החלטות מידית: כניעה אל מול המצב, כמו נטישה של פרויקט, סגירה של עסק או תעוזה ובחירה מחודשת בצמיחה. הבחירה בצמיחה מעוררת מחדש את האופטימיות ואת הגברת מידת המעורבות עד ליישום השינוי בפועל. 

חשוב להכיר את המבנה הרגשי שמאפיין תהליכי שינוי כדי לרכך את נקודת השבר ולזהות את נקודות האור שמניעות אנרגיה חיובית להתמודדות ולהטמעה של השינוי בהצלחה.

ניהול רגשי של מצבי שינוי

מתן לגיטימציה

הציפייה לדעיכה רגשית כחלק מהתהליך, מאפשרת להתכונן טוב יותר להתמודדות עם המשבר. זה טבעי ולגיטימי בעת משבר, לחוש את תחושת הדאון והדאגה, זה טבעי לצמצם את הפעולות השיווקיות או הניהוליות, לא מדובר בסתירה עם הרצון לייצר מציאות חדשה. השאלה היא עד מתי? מודעות עצמית למצב הרגשי היא הכרחית ומאפשרת הגדרת זמן ממנו והלאה מרימים את הראש ובוחרים בעשייה.

מיקוד ושליטה

ההבנה כי לא הכל תלוי בנו עוזרת גם היא להתמודד עם המשבר. מי שבוחר להתמקד בבעיות המאקרו ובגורמים החיצוניים שאינם בשליטתו, נשאב אל תוך הבעיה, ומזין את עצמו בלחץ ופאניקה. בדרך זו ההתמודדות היא מתוך הישרדות וכניעה למצב. התמקדות ברמת המיקרו, הפרטית, זו שבשליטתנו, מאפשרת לבחון את הבעיה בממדים מציאותיים יותר, מגבירה את תחושת המסוגלות לקחת אחריות ולגייס את המשאבים הפנימיים כדי למצוא פתרונות יצירתיים להתמודדות עם המציאות החדשה.

בחירה

כדי לתכנן ולבחור את הצעד הראשון לקראת יציאה מהמשבר והתחלתה של צמיחה מחודשת, יש לבחון בצורה שקולה ולנתח את יעילותם של תהליכי השינוי הדרסטיים שננקטו לאור המשבר ובתקופות שלפניו. אילו פעולות הניבו תוצאות חיוביות? אילו ניתן להרחיב? ואילו פעולות חדשות ניתן ליישם לאור המציאות החדשה?

ומה עושים עד שהמשבר יחלוף? גם כאן זה עניין של בחירה. כבר שמעתי בתקופה הזו של משבר הקורונה את המשפט "אחזור לעסק שהכל ייגמר, עד אז אין לי מה לעשות". האלטרנטיבה היא לבחור בעשייה: לחדד את התכנית השנתית, להשלים משימות שנדחקו לסוף סדר העדיפויות, לבחון מחדש את נהלי העבודה, לעבוד על מיתוג מחודש והרשימה עוד ארוכה.

תקשורת בריאה

שמירה על מערכת יחסים ותקשורת בריאה בעסק, עם העובדים, עם השותפים ועם אנשים בסביבה הפרטית, היא חיונית בשוטף וחשיבותה גוברת בתקופות משבר. תקופה זו מעוררת תחושות מתח ולחץ אשר עלולים להפחית רגעי הקשבה אמיתיים, להגיב ב"אוטומט" לדברי האחר וליצור ויכוחים מיותרים משני הצדדים. שיחה על "אוטומט" נקראת גם "שיח חרשים" והיא מובילה למבוי סתום ביחסים. אחת השיטות ליצור תקשורת בריאה היא תגובה הכרתית, מתוך בחירה, על פי מודל ההתנהגות אפר"ת. המודל מציע לבחון ולפרש אירוע בצורה אובייקטיבית ובכך לשלוט על הרגש ולבחור בתגובה שקולה יותר.

חיבור לערכים

התמודדות עם משברים בעסק מאופיינת בצמצומים ותהליכי התייעלות שלרוב גובים מחיר מהעובדים (צמצום שעות עבודה עד כדי חל"ת או פיטורין) ומהלקוחות (שינוי בהיקף השירות או במחירים). זו הזדמנות לעצור, להסתכל פנימה ולהתחבר מחדש לערכים המוגדרים בחזון העסקי ולערכים של מתן שירות איכותי ולבחון לאורם את ההחלטות הניהוליות שנלקחו כתוצאה מהמשבר. 

מעבר לכך זו גם הזדמנות לחזק את התרבות הארגונית, וליצור חיבור לקהילה מתוך ערבות הדדית, לאו דווקא מתוך רצון למכור, אלא מתוך הרצון לתמוך באחרים על ידי הכישורים המומחיות והידע בתחומך.

לסיום, עם הקלה בהגבלות וחזרה לשגרה אנו צפויים לחוות ברירה טבעית בעולם העסקים. עסקים שנסגרים בגלל הקושי להסתגל, עסקים ששורדים את התקופה ויחזרו לעבוד באותה מתכונת כפי שהייתה בתקופה שקדמה למשבר ועסקים שידעו לזהות את ההזדמנות, להתאים את השירות, המוצרים וההתנהלות ויצמחו מחוזקים יותר בראיה עתידית. יישום של כלים אימוניים ותקשורתיים שהוזכרו כאן יסייע לכם לצמוח ולא רק לשרוד.

 

לזהות את הפער בו נמצא העסק ולהתניע תהליך של שינוי בפגישה אחת! לפגישת מיקוד לחץ כאן

עוד באותו נושא...